Sproščanje ukrepov pri izvajanju športnih dejavnosti

Obveščamo vas, da je Vlada Republike Slovenije na 332. dopisni seji dne 19. 2. 2022 sprejela novi Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 s katerim je spremenila nabor ukrepov, ki so še potrebni za obvladovanje te bolezni. Spremembe so bile objavljene v Uradnem listu RS št. 22/22 dne 19. 2. 2022 (https://www.uradni-list.si/_pdf/2022/Ur/u2022022.pdf) in so začele veljati z 21. 2. 2022.

Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 upošteva spremenjeno epidemiološko situacijo, zlasti zadovoljive oziroma visoke ravni imunosti prebivalstva (cepljeni proti COVID-19 in preboleli COVID-19) ter tako sprošča veliko večino omejitev pri izvajanju športne dejavnosti.

V nadaljevanju izpostavljamo spremembe veljavnih omejitev ter druge ukrepe, ki vplivajo na izvajanje športnih programov:

1. Izpolnjevanje pogoja PCT v športu ni več potrebno. Odlok določa, da izpolnjevanje pogoja PCT ni več potrebno za delavce v športnih dejavnostih (za tiste, ki v športu delajo), kot tudi ne za uporabnike storitev v športu (vadeči v športnih programih, gledalci športnih prireditev). Izpolnjevanje pogoja PCT ostaja obvezno v dejavnostih zdravstva pri izvajalcih bolnišnične zdravstvene dejavnosti, pri izvajalcih socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev, in zavodih za prestajanje kazni zapora oziroma prevzgojnem domu.

2. Upoštevanje higienskih ukrepov: razkuževanje, prezračevanje. Obvezno razkuževanje rok ostaja še naprej v veljavi, kot tudi redno prezračevanje zaprtih prostorov, v katerih opravljajo dejavnost oziroma jih upravljajo, v skladu s priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

3. Obvezno upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Odlok določa, da je pri izvajanju vseh dejavnostih ali v okoljih potrebno upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje v zvezi s preprečevanjem okužbe z virusom SARS-CoV-2. Priporočila za izvajanje športne dejavnosti so dostopna na povezavi: https://www.nijz.si/sl/sproscanje-ukrepov-covid-19.

4. Uporaba zaščitne maske ostaja obvezna v vseh zaprtih javnih krajih in prostorih.
Uporaba zaščitne kirurške maske tipa II ali IIR, maske tipa FFP2 ali maske tipa je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, kjer ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje vsaj 1,5 metra, je uporaba zaščitne maske priporočljiva. Izjema od nošenja zaščitnih mask ostaja za osebe, ki izvajajo športno vadbo.

5. Ukinitev brezplačnega presejalnega testiranja na prisotnost virusa SASR-CoV-2. Od ponedeljka, 21. februarja ni več na voljo brezplačno presejalno testiranje HAG in HAG za samotestiranje razen za tiste, ki jim Odlok določa obvezno izpolnjevanje pogoja PCT.

6. Opravljene omejitve za gledalce na športnih prireditvah. Odlok ne omejuje več prisotnost gledalcev na športnih prireditvah na fiksne tribune, ne omejuje več števila gledalcev in ne predpisuje minimalne razdalje med gledalci. V kolikor prireditev poteka v zaprtih prostorih pa so še vedno obvezne zaščitne maske.

7. Organizacija množičnih športno rekreativnih prireditev znova dovoljena. Po novem je dovoljena organizacija oziroma izvedba vseh oblik športno gibalne dejavnosti vključno z množičnimi športno rekreativnimi prireditvami tako na prostem (npr. množični teki), kot v zaprtih prostorih (npr. množične skupinske vadbe) ob upoštevanju higienskih ukrepov.

8. Odpravljena obvezna karantena ob visoko tveganem stiku s COVID-19. Od 18. februarja naprej ni več potrebno izvajati ukrepov povezanih z visoko tveganimi stik z okuženo osebo s COVID-19. To pomeni, da če pride do stika z okuženo osebo s COVID-19 ni več odrejena obvezna karantena. Tveganih stikov prav tako ni več potrebno prijavljati.

9. Odpravljene vse omejitve za vstop v Republiko Slovenijo zaradi epidemije COVID-19. Od 18. februarja naprej ni več v veljavi  Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Za vstop v Slovenijo tako ni več omejitev zaradi CVODI-19. To pomeni, da ni več potreben pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in tudi ni več napotitve v karanteno na domu.

10. Odpravljene vse omejitve pri izvajanju gostinske dejavnosti. Odlok odpravlja vse omejitve pri izvajanju gostinske dejavnosti kar pomeni, da je ponujanje gostinskih storitev dovoljeno tudi na športnih prireditvah tako v zaprtih prostorih, kot na odprtem.

Previous post Razpisi – redna volilna skupščina 2022
Next post Registracija 2022 uspešno zaključena
G-Translate »