Kaj je petanka?

Petanka (izvirno petanque v francoščini) je moštvena športna igra podobna balinanju. Igra petanke je zagotovo ena najbolj razširjenih iger na svetu. Je enostavna igra s kovinskimi, plastičnimi ali lesenimi kroglami (premera probližno 7 cm) z zelo enostavnimi pravili. Igramo jo lahko praktično vsepovsod na katerikoli podlagi – v parkih, na sprehajalnih stezah, na travi, na dvorišču, na plaži, na vikendu in podobno. Igra ne zahteva posebne fizične pripravljenosti, tako da jo lahko igrajo vsi tako stari kot mladi, otroci, moški in ženske, celo invalidi. Zelo je primerna za rekreacijo in razvedrilo, v svetu pa je priznana tudi kot atraktivni tekmovalni šport.

Zgodovina

Začetki petanke segajo v leto 1907, ko se je prvič zaigrali v Franciji, v mestecu La Ciotat. Leta 1959 je bilo organizirano prvo svetovno prvenstvo za moške, leta 1988 pa so prvič samostojno na svetovnem prvenstvu zaigrale tudi ženske. V mednarodno petankarsko zvezo (FIP JP) je trenutno vključenih 73 držav iz vsega sveta z več kot 600.000 registriranimi igralci, ki tudi sodelujejo na evropskih in svetovnih prvenstvih v vseh kategorijah – moški, ženske in mladinci.

Petanka v Sloveniji

Leta 1999 je bila ustanovljena Zveza društev petanke Slovenije (ZDPS), v letu 2000 pa je Slovenija postala članica mednarodne petankarske zveze. Istega leta so bila organizirana prva državna prvenstva, prvič pa sta na svetovnem prvenstvu nastopili moška in ženska reprezentanca.

Osnovna pravila igre

Petanka je igra s kovinskimi kroglami in balinčkom, podobna balinanju. Igrata dve ekipi, ena proti drugi, običajno v sledečih kombinacijah:

  • trije igralci proti trem igralcem (vsak igralec ima dve krogli)
  • dva igralca proti dvema igralcema (vsak igralec ima tri krogle)
  • en igralec proti enemu igralcu (vsak igralec ima tri krogle)

Igrajo lahko vsi ne glede na starost, spol, tudi invalidi. Igra se lahko praktično na vseh terenih, najbolj pogosto pa na podlagi, kakršno najdemo v večini parkov (grušč, drobno kamenje za nasipanje), Igralci uporabljajo kovinske krogle premera med 70 in 80 cm, teže med 650 in 800 g. Balinček je lesen, lahko tudi plastičen, premera med 25 in 35 mm, poljubne barve. V izogib prepiru je priporočljivo imeti pri sebi tudi tračni meter, zaradi ugotavljanja točk.

Potek igre

Ekipi žrebata, kdo bo začel z igro. Ekipa, ki je dobila žreb, zariše krog premera 35-50 cm in iz kroga vrže balinčka na razdaljo 6 do 10m od kroga, najmanj 1m od najbližje ovire (lahko je drevo, klop ali pa enostavno določena  meja igrišča).

Prvo kroglo odigra katerikoli igralec ekipe, ki je metala balinčka, in jo skuša vreči čim bližje balinčku. Igralec mora stati ali čepeti v krogu z obema nogama na tleh vse dokler igrana krogla ne dotakne tal. Premik, dvignjena noga ali stanje na zarisanemu krogu med metanjem se smatra za prestop.

Druga ekipa poskuša svojo kroglo približati bližje balinčku od nasprotnikove krogle, ali pa z udarcem izbiti nasprotnikovo kroglo stran od balinčka. Če uspe, in je njena krogla bližja balinčku, potem mora ponovno metati prva ekipa. Če le-tej ne uspe prevzeti točke ali z udarcem izbiti nasprotnikove krogle, potem mora metati vse dokler ji to ne uspe ali dokler ji ne zmanjka krogel.

Ko ostane ekipa brez krogel, odigra nasprotnik svoje preostale krogle.

Ko so bile odigrane vse krogle, bo točke dobila ekipa, ki je imela svoje krogle bližje balinčku. Ekipa šteje toliko točk, kolikor ima svojih krogel bližje balinčku od najbližje nasprotnikove krogle. Ekipa, ki je dobila točke, ponovno zariše krog in vrže balinčka.

Vsaka ekipa sešteva dosežene točke, zmaga pa tista, ki prva doseže 13 točk.

G-Translate »