Turbolentno leto 2020

Končuje se koledarsko leto 2020, ki nam v osnovi ne bo ostalo v najlepšem spominu čeprav smo bili priča tudi nekaterim svetlim trenutkom. Namen tega prispevka je osvežitev dogodkov letošnjega leta, ki se počasi izteka.  Po svečani proslavi ob dvajsetletnici delovanja Zveze društev petanke Slovenije koncem lanskega leta je prišlo do nepričakovanega odstopa dotedanjega predsednika. Vodenje Zveze je začetkom letošnjega leta prevzel Srečko Španić, ki se je s svojo ekipo še pred začetkom sezone znašel pred prvo oviro. Razsajajoči virus Covid 19 in razglasitev epidemije sta namreč zamaknila pričetek sezone na konec meseca maja, ko se je epidemiološka slika tako izboljšala, da je bila izvedba tekmovanj ob spoštovanju ukrepov in priporočil NIJZ sploh mogoča. Tekmovalna komisija je bila letos res dodatno obremenjena, saj je bilo poleg vseh osnovnih nalog potrebno ugoditi vsem epidemiološkim zahtevam, ki so jih tedensko nalagale odredbe Vlade Republike Slovenije. Levji, če ne že ves delež sta na svoja pleča prevzeli Barbara Lemut in Iris Vencelj, ki sta skupaj s predsednikom ZDPS redno spremljali vladne tiskovne konference in skupaj s klubi zagotovili spoštovanje vseh ukrepov. Sam sem v začetku leta v celoti prevzel informiranje petankarske javnosti preko spletne strani, ki je bila mimogrede obnovljena, ponovno je bil aktiviran tudi forum. V omenjeno informiranje je bilo poleg uradnih obvestil vodstva ZDPS in kratkih prispevkov iz tekmovanj zajeto tudi sprotno objavljanje turnirskih in ligaških rezultatov, izdelava lestvic in po novem tudi objava zapisnikov ligaških tekem.  Kljub veliki pomoči tekmovalni komisiji je korona virus  “odnesel” kar dva predsednika TRK, enega na samem začetku, drugega pa tik pred koncem sezone. Pred kratkim je bil objavljen razpis in vsi skupaj upamo, da se bo članstvo primerno odzvalo, saj nas že prihodnji mesec čaka priprava na novo sezono ter registracija.

V letošnjemu letu so bila izpeljana vsa državna prvenstva vključno z ligaškim tekmovanjem, odpovedana sta bila le dva turnirja ranga TOUR. V skupnem seštevku lestvice TOUR so slavili Barbara Lemut med članicami, Jože Skrbinek med člani ter Neža Podgoršek med mladinci. Kar devetnajst igralk in igralcev se lahko pohvali z naslovom državnega prvaka 2020, kar tri sta osvojila Hribovca Franci in Žan Rode, po dva pa igralki Sloge Kaja Jamnik in Barbara Lemut. Naslov ekipnega državnega prvaka so prvič v svoji zgodovini osvojili petankarji Vila Ane. Izmed napovedanih družabnih turnirjev sta bila izpeljana le dva in sicer na Jančah in pri Medvedih v ljubljanskih Fužinah.

Zaradi epidemije so bila v letošnjem letu odpovedana vsa mednarodna tekmovanja. Sloga je kot aktualni državni prvak ostala brez nastopa v klubskemu evropskemu pokalu, odpovedano je bilo tekmovanje Centrope cup, tudi reprezentancam se ni nič bolje godilo. Člani bi morali nastopiti na svetovnemu prvenstvu v Švici, članice je čakalo evropsko prvenstvo v Španiji, Latvija bi morala gostiti evropsko prvenstvo članic in članov v igri posamezno ter v igri dvojic, mladinci in kadeti pa bi morali nastopiti na evropskemu prvenstvu v Franciji. V kolikor bodo to dopuščale razmere nas čaka v prihajajočem letu res pestro dogajanje na mednarodni sceni.

Čeprav na daleč izgleda tako kot da se nič ne dogaja, je trenutno najbolj aktivna novo ustanovljena komisija za sodelovanje z Olimpijskim komitejem Slovenije, katerega člani smo postali prav v letošnjem letu. Vodita jo Žiga Kobal in Stanislav Novak, ki imata zahtevno nalogo. Pripraviti je potrebno vse za kategorizacijo, v tem času pa ne manjka raznih razpisov, od katerih lahko optimistično pričakujemo tudi kakšna dodatna sredstva.

In kaj lahko pričakujemo prihodnje leto? Ta trenutek je vsako napovedovanje in planiranje zaradi še vedno aktualne epidemije praktično nemogoče, saj situacija pri nas in na sploh po svetu trenutno ni prav nič optimistična.  Upajmo na najboljše, spoštujmo ukrepe in ostanimo zdravi. Vsem skupaj želim kar se da lepe praznike, v prihajajočem letu pa predvsem obilico zdravja in seveda tudi športnih uspehov.

Previous post Podarite del dohodnine ZDPS
Next post Registracija tudi letos z zamudo
G-Translate »