Izredna skupščina v Domžalah

Sklicane izredne skupščine v Domžalah se je udeležilo enajst od trinajstih predstavnikov registriranih klubov. Namen sklica je bila seznanitev članstva o poteku praktično vseh mandatov v delovnih telesih Zveze z izjemo dveh selektorjev, ki imata mandat do konca leta 2023. Pod drugo točko so bile prisotnim podane informacije glede letošnje registracije.

Tudi v zadnjemu dveletnemu mandatu se je pokazalo kronično pomanjkanje aktivnih članov pri izvajanju zadanih nalog, saj se mandat zaključuje brez predsednika tekmovalno-registracijske komisije in brez dveh selektorjev. Svojo anemičnost smo pokazali tudi z odpovedjo udeležbe na treh svetovnih prvenstvih v Španiji ter odpovedjo nastopa v evropskemu klubskemu pokalu. Za maloštevilno delovno ekipo je bilo to obdobje, ki ga je zaznamovala pandemija, zelo naporno. Le-ta je pri izvedbi domačih tekmovanj zahtevala dodatne aktivnosti, za dodatne obveznosti pa je poskrbel tudi vstop v Olimpijski komite Slovenije. Prišlo je do iztrošenosti, zato vsi dosedanji akterji zavračajo ponovno kandidaturo.

ZDPS znova na razpotju

Zveza društev petanke Slovenije se ni znašla prvič v takem položaju, ko praktično nihče ne želi prevzeti odgovornosti za nadaljnje delo. Tudi predstavniki klubov na včerajšnji skupščini še niso našli pravih odgovorov. Kot kaže bo v prihodnjih dneh tekla vroča debate znotraj klubov, rezultat tega pa bo viden na redni volilni skupščini 24. februarja letos. Aktualno vodstvo je bilo odločno in jasno: “Imamo samo tri opcije na februarski skupščini”:

  • A: izvoli se novega predsednika, novo vodstvo in ostale organe za mandat štirih let
  • B: izvoli se vršilca dolžnosti predsednika, vodstvo in organe za določen čas enega leta
  • C: sproži se postopek za prenehanje Zveze

Skupni imenovalec vsem nam je igranje petanke, tekmovanje in druženje skupaj. S tem ni nič narobe, ampak samo za to Zveza kot športna organizacija ni potrebna. Za razvoj in napredek športne panoge je potrebno narediti več. Izvedba domačih tekmovanj in pošiljanje reprezentanc na največja tekmovanja nista edini nalogi. Za resen pristop, še posebej zdaj ko nam določene stvari narekuje OKS, je potrebna biti organiziran. Potrebno je izobraziti trenerski kader, pridobiti mladino, delati na širitvi po Sloveniji ter medijski prepoznavnosti, spoštovati normative športnega obnašanja in še bi lahko našteval. Samo tako lahko v nekem obdobju pričakujemo tudi kakšna sredstva s strani fundacije za šport, večja pa je tudi možnost pridobivanja sponzorskih sredstev. Za kaj takega je seveda potrebno večje število aktivistov, ampak ne tistih zapisanih le na papirju. Smo torej pred velikim razpotjem. Kam bomo šli? V smer rekreativne petanke in s tem v pozabo ali morda v smer tekmovalne petanke in z njo v nove izzive in zmage? Dobro premislimo, imamo več kot dvajsetletno tradicijo in škoda bi jo bilo zavreči, odgovornost in končna odločitev sta zaenkrat vsekakor na naših ramenih oziroma v naših rokah.

Registracija društev, igralk in igralcev bo 15. februarja, kar pomeni, da od danes dalje teče enomesečni prestopni rok. Navodila za registracijo so bila že poslana pooblaščencem klubov, ki bodo v prihodnjih dneh dobili še vso potrebno dokumentacijo za redno volilno skupščino medtem ko bo razpis volitev objavljen tudi na uradni spletni strani. Evidentiranje kandidatov bo potekalo do vključno 16. februarja 2022 in takrat bo približno že jasno kam bo zaplula petankarska barka.

Previous post Navodila za ravnanje v primeru okužbe v športnemu okolju
Next post Razpisi – redna volilna skupščina 2022
G-Translate »