Tekmovanja v Velenju

Nedelja, 16 Junij 2019 08:08 Napisal

Spoštovani ljubitelji petanke.

dve soboti znojenja so za nami, prva sobota 1.6 Velenje open in druga 8.6. Tour trojke. Vedno si organizatorji želimo lepega vremena, a le ne takšnega kot sta bili te dve soboti vročega, prevročega, telesa so dobivala barvo, krogle so dosegale svojo temperaturo in vzdušje je bilo naelektreno z željo za boljše rezultate. Hvala vem, ki ste se udeležili turnirja Velenje open, kakor tudi Toura. Hvala za pohvale k organizaciji, hvala tudi vam vsem, ki ste se udeležili tekem. Upam, da je bilo zadovoljstvo na obeh straneh vaše in naše, trudili smo se in še se bomo trudili. Zahvalil pa bi se našim članicam za čudovito pecivo in seveda vsem članom, da smo se potrudili in izpeljali ta dva tekmovanja.


PRVI DRUŽABNI TURNIR NA BRDU

Četrtek, 28 September 2017 10:55

V soboto 23.9.2017 smo na Brdu uspešno izpeljali prvi uradni družabni turnir.

Zbralo se je 20 trojk, po dolgotrajnem septembrskem deževju pa nas je v soboto pričakalo tudi sonce, ki je poskrbelo za prijetne jesenske temperature.

Odigrali smo 4 kroge Buchholza s časovno omejitvijo 50 minut + dodatni obrat. Napredovalo je 16 najboljših ekip, ki so se potem pomerile v izločilnih bojih.

Po končanem turnirju je sledila podelitev nagrad najboljšim, kjer so najboljše ekipe poleg pokalov prejele tudi privlačne praktične nagrade.

Končni vrstni red turnirja:

1.       MLADA GARDA (Angelca Lipovšek, Martin Lipovšek, Marko Živič)

2.       VELENJE 1 (Jožica Praprotnik, Jožef Brumec, Damjan Lukman)

3.       CIK-CAK (Kaja Jamnik, Joža Vinšek, Stanislav Novak)

3.       NA MLADIH SVET STOJI (Tea Kršinar, Žiga Kobal, Matic Klenovšek)

Dogajanje smo popestrili tudi s košaro polno dobrot, kjer je bilo potrebno ugotoviti tako vrednost in težo (oboje skupaj s košaro), na koncu pa je štel najboljši približek seštevka obeh. Najbližje je bila Milena Mikec, ki je košaro tako odnesla domov. Dober tek.

Vsem petankarjem se zahvaljujemo za udeležbo na našem turnirju, za prijetno druženje, lepe in fair igre ter nasmejane in zadovoljne obraze.

 

Upamo, da bo ta turnir postal tradicionalen in se že veselimo ponovnega srečanja naslednje leto.


1. petankarski tabor za mladino

Ponedeljek, 21 Avgust 2017 11:29 Napisal

1.      PETANKARSKI TABOR ZA MLADINO

4. avgust 2017 je bil nov pomemben mejnik v zgodovini slovenske petanke. Začel se je namreč 1. petankarski tabor za mladino v Velenju, ki ga je s pomočjo sponzorjev in ob podpori IO ZDPS organizirala Komisija za delo z mladimi. Tabor je trajal od petka, 4. 8., zjutraj do nedelje, 6. 8. zvečer. Udeležilo se ga je 12 otrok v starosti od 8 do 14 let. Tabor smo izvedli trije člani Komisije za mlade, Laura Bračič, Klemen Poljanšek in Miha Lazar. Pri prevozu v Velenje in nazaj pa so nam pomagali še Dušan Gorše, Edo Lazar in Simon Bračič, po Velenju samem pa tudi domačina Damjan Lukman In Sandi Čanč.

Bivali smo v Mladinskem centru Velenje, obroke pa so nam pripravljali v bližnjem gostišču Verdelj. Treninge smo izvedli na igriščih v Letnem kinu, ki nam je v teh pasje vročih dneh nudil tudi precej sence, tako da smo kljub visokim temperaturam program lahko izvedli po načrtih.

Za večerni program smo imeli na voljo dve dvorani v Mladinskem centru, kjer smo lahko preskusili tudi svoje spretnosti v namiznem tenisu, namiznem nogometu, biljardu in pikadu. Program večerne animacije sta pripravila Klemen Poljanšek in Miha Lazar, smeha in dobre volje pa je bilo obilo.

V petek in soboto smo izvedli po dva intenzivna treninga na dan,  v popoldanskem prostem času pa smo nameravali v petek ponuditi možnost raznih športov v športnem parku, a smo se zaradi visokih temperatur raje preselili v globoko senco pod košatimi drevesi pod Letnim kinom, v soboto popoldne pa smo se šli ohladit v Velenjsko jezero, kjer smo odkrili tudi sladoled Titovo Velenje.

Treningi so po začetnem ogrevanju potekali na treh postajah, kjer smo preskušali in nadgrajevali spretnosti v bližanju, tolki in taktiki. Vaje smo prilagajali starosti in predznanju skupine, tako da je vsak udeleženec lahko čim bolj napredoval. Rezultati so bili iz dneva v dan boljši, kar pa se je najbolj pokazalo v nedeljo na tekmi.

V nedeljo, 6. 8., smo izvedli ekipno tekmovanje med mladino in člani. Udeležence tabora smo razdelili v rdečo, The Rookies, in zeleno skupino, Novatos. Eno člansko ekipo so poleg treh voditeljev tabora dopolnili Dušan Gorše, Erika Sebanc in Simon Bračič, drugo pa so sestavili člani domačega kluba iz Velenja.  Dopoldne smo odigrali polfinalni tekmi, obe ekipi mladih in obe članski ekipi med seboj, popoldne pa sta bila na vrsti finalni obračun in tekma za 3. mesto. Igrali smo trojko, dvojko in posamezno, nato tekma v natančnem izbijanju, pa spet trojka, dvojka in posamezno.

V tekmi med mladinskima ekipama se je tehtnica za las nagnila na stran rdeče ekipe The Rookies, ki se je v finalu pomerila z ekipo Jagode (okrepljena ekipa trenerjev), zelena ekipa Novatos pa se je za 3. mesto pomerila z ekipo Velenja. Čeprav sta obe mladinski ekipi izgubili dvoboja z bolj izkušenimi igralci, pa so mladi dokazali, da so se naučili prevzemati odgovornost, razmišljati o igri ter voditi in spodbujati mlajše soigralce, kar je bil tudi glavni namen tekme.

Bistvo tabora pa nikakor ni bilo tekmovanje, ampak intenzivno delo na tehniki in razumevanju igre, predvsem pa ustvarjanje pogojev, da bi se mladi petankarji bolje spoznali in tesneje povezali med seboj, pa tudi z ostalimi petankarji. Medgeneracijsko druženje in zabava na igriščih, večerne vragolije in kopanje v Velenjskem jezeru so po mojem mnenju stkali nepozabne, trdne vezi med udeleženci različnih starosti, pa tudi med udeleženci in odraslimi petankarji, ki smo se ukvarjali z njimi in jih spodbujali. Motivacija za delo je bila izjemno visoka, želja po znanju in uspehu prav tako, starejši udeleženci pa so tudi lepo sprejeli nalogo, da poskrbijo za najmlajše, jim pomagajo in jih spodbujajo.

Tudi to dokazuje, da smo zastavili zdrave temelje za razvoj petanke med mladimi tudi v bodoče. Ob odhodu so vsi udeleženci zatrjevali, da se bodo tabora udeležili tudi v prihodnje, želijo pa si, da bi trajal vsaj pet dni.

Temu mnenju se pridružujemo tudi izvajalci tabora, saj je bil tokratni tridnevni program vsebinsko in časovno zelo natrpan in zato tudi bolj naporen in zahteven, tako za udeležence, kot za izvajalce.

Ob koncu bi se radi še enkrat zahvalili vsem udeležencem tabora za požrtvovalno delo in prijetno druženje, njihovim staršem, ki so naše delo podprli, predsedniku in IO ZDPS za podporo in pomoč pri izvedbi dejavnosti, pa tudi vsem sponzorjem, ki so nam pomagali, da je bila cena tabora za starše bolj prijazna. K sodelovanju vas vabimo tudi v bodoče!

 

Se vidimo prihodnje leto!                                              

                                                                               Laura Bračič, predsednica Komisije za delo z mladimi


V soboto, 3.6.2017, se je v Sneberjah na Slogi zbralo rekordnih 47 dvojic.

Igralo se je 5 krogov švicarskega sistema Buchholz, v izločilne boje pa se je uvrstilo le najboljših 16 ekip.

Po napetih in ogleda vrednih partijah so medalje pobrali sledeči štirje pari:

 

3.mesto: ekipa MI2 - Kirbiš Bogdan in Pisek Dejan

3.mesto: ekipa BRODARJEV TRG - Puh Ristić Alja in Jamnik Kaja

2.mesto: ekipa FOREVER SLOGA - Matevž Dovžan in Skrbinek Jože

1.mesto: ekipa PPF - Prohart Veronika in Premru Tadej

 

 

 

 


10. jubilejni Jagodni turnir 2017

Ponedeljek, 29 Maj 2017 16:41

V soboto 27.5.2017 se je na tradicionalnem, tokrat jubilejnem 10. Jagodnem turnirju na Jančah zbralo 20 trojk.

Turnir se je, kot smo na Jančah že vajeni, odvijal v prelepem, že skorajda poletnem, sončnem vremenu.


Petankarji in rudarji združili moči

Ponedeljek, 15 Maj 2017 22:10 Napisal

PETANKARJI IN RUDARJI ZDRUŽILI MOČI

Z željo po napredku in rasti seveda prihajajo tudi nove ideje. Tako je v velenjskem koncu vzniknila nova ideja, ki je v sodelovanju z ZDPS dobila končno obliko. V petek, 21.04.2017, se nas je na pot iz Ljubljane proti Velenju podalo pet, ob čemer si večina končnega cilja sploh še ni predstavljala. Nekako tako kot je vsako leto v petanki – tista končna točka nikoli ni vidna oziroma čisto poznana. Seznanjeni smo bili s kratkim opisom dneva – napotili nas bodo 160 metrov pod zemljo, kjer bomo lahko dejansko premetavali svoje petankarske krogle. Želela bi vedeti koliko ljudi v Sloveniji bi ob podatku, da gremo v Velenje ter 160 metrov pod zemljo, takoj pomislilo na še eden zaklad, ki se skriva v Sloveniji: Muzej premogovništva Slovenije. Pred muzejem pa kup nasmejanih članov Društva petanke Velenje, ki nas znajo nasmejati marsikatero soboto, ko ure preživljamo skupaj na petankarskih turnirjih. Po sprehodu v notranje prostore muzeja nas je pričakal vodič Matej Gorišek, za katerega je bilo že po prvih besedah jasno, da do rudnika čuti neizmerno ljubezen. Po letih ne bi rekla veliko več kot 30 kar po povedanem dejstvu, da je šolani rudar v glavi prinese prva vprašanja in prvo večje zanimanje za celotno dogodivščino, ki nas čaka

Potem pa vsak po svojo jakno, vsak po svojo čelado, vsi v vrsto in prevzem majhnega toplega paketka - malica… za nas zanimiv dodatek, za marsikoga več let vsakdanji spremljevalec na poti pod zemljo. Spust v pravem dvigalu, ki so ga včasih uporabljali rudarji, je razred zase in vzdržljivostna preizkušnja za vsakogar, ki se v zaprtih temnih prostorih ne počuti prijetno. Za piko na i se to dvigalo še spušča s hitrostjo 4 m/s. Vodeni ogled Muzeja premogovništva Slovenije je po zaslugi zaposlenih zagotovo izkušnja, ki vsakemu obiskovalcu ostane v spominu. Naš ogled rudnika pa je imel še posebno dodano vrednost, saj smo poleg vodiča imeli v družbi tudi dva prava velenjska knapa. Poleg zgodbe, skozi katero nas je na posnetku vodil vsem znani pesnik Anton Aškerc, smo lahko poslušali tudi dejanske zgodbe in doživetja, ki jih zna oseba brez knapovskega smisla za humor na trenutke težko razumeti. S ponosom smo spremljali celoten program in začeli čutiti, kako dragoceno izkušnjo nam je pripravilo vodstvo Muzeja, ko nam je omogočilo premetavanje naših krogel v teh posebnih prostorih. Torej po nekje dveh urah ogleda smo ponovno zagledali sonce in se zapodili v omare po svoje krogle. Po ponovnem spustu pod zemljo v mrežastem dvigalu nas je poseben vlakec, na katerem so pridni rudarji včasih dostopali do svojega kotička črnega zlata, pripeljal do prve točke. Snemalec Milan Marič, ki nam je ponudil svoj čas za pripravo posnetka prvega igranja petanke pod zemljo v Sloveniji, nas je pridno namestil tako, da je vsak od nas imel priložnost pokazati svoj met. Med starimi rudarskimi pripomočki in velikimi kosi premoga so naše krogle izgledale kot nekaj popolnoma tujega. Povsem drugače pa je bilo na drugi lokaciji, ki so nam jo pripravili. Osvetlitev, pesek, igra in tekmovalnost.... Tiste posebne besede, ki združujejo vse člane Zveze društev petanke Slovenije in zaradi katerih so živci porabljeni ob kakšni slabi igri hitro pozabljeni, je bilo nekaj kar je pritegnilo tudi sodelujoče zaposlene Muzeja, ki so nas ves dan pridno spremljali. Če prav pomislim, so tamkajšnji zaposleni razvili svojo ljubezen prav na nasprotnih točkah...tema, premog, trdo delo in sodelovanje. Kar pa je zagotovo vsem nam skupno, je razvoj. Kot menim, da bi bilo sanjsko, če bi vsak drugi Slovenec odobravajoče pokimal z glavo, ko mu omeniš petanko, sem sedaj prepričana tudi, da bi pa prav popolnoma vsak Slovenec moral vsaj enkrat obiskati Muzej premogovništva Slovenije in spoznati zaklad in dediščino, ki smo jo z delovanjem rudnika pridobili. Ampak beseda muzej ne pomeni samo preteklosti. Kilometer od dela rovov, kjer smo lahko med ogledom pridno pojedli svojo knapovsko malico, namreč vsak dan svoj kruh še vedno služijo aktivni rudarji, ki jim pripada vsak glas spoštovanja in pohvale. Kot zanimivost – današnji velenjski rudnik je namreč danes med petimi najboljšimi rudniki na svetu po vzpostavljeni varnosti in strokovnem načinu dela.

V bližini ''modernih'' rudarjev na delu smo na drugi lokaciji torej odigrali pravo tekmo, na kateri smo prišleki iz Ljubljane pokazali majhen odpor, ki je po doseženem rezultatu 12:12 poskrbel, da smo za las premagali ekipo Velenja. Bleščeče trenutke so imeli bližalci, odmevajoče tudi tolkači in vsi srednji igralci v trojkah so na koncu dodali kar je bilo potrebno. Pod zemljo smo skupaj preživeli kar nekaj ur, pa vendar je vse minilo izredno hitro. Zagotovo pa bodo spomini ostali za dolgo – najmanj do leta 2024, ko bo, če bo šlo vse po načrtih, za petanko prelomno leto, - najmanj do leta 2024, ko se kaže prva možnost, da bo petanka predstavljena na Olimpijskih igrah.  – najmanj do leta 2024, do katerega bodo krepko potrebna tovrstna sodelovanja z ostalimi zapostavljenimi področji v Sloveniji – najmanj do leta 2024, do katerega bomo morali petankarji po celem svetu dihati skupaj v želji po rasti in napredku.

Za zaključek v imenu Zveze društev petanke Slovenije dodajam zahvale našemu gostitelju Muzeju premogovništva Slovenija in idejnim vodjem Petankarskemu društvu Velenje za organizacijo dogodka. Geslu velenjskih rudarjev: Stojimo trdno in pokončno se v ZDPS tako pridružujemo z geslom: Petankamo s ciljem in ponosno in vzklikamo ''Srečno''!

 

                                                                                                                                Pripravila in spisala: Erika Sebanc

                                                                 Ni še čisto konec …                            Avtor slik: Damjan Lukman

 

 

 

Celotno našo dogodivščino si lahko ogledate na naslednji povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=Kr-AqUSRa7M

 

Preberite si tudi nekaj več o Muzeju premogovništva Slovenije:

http://muzej.rlv.si/si/

 

Kje vse nas najdete premetavati krogle v sklopu Zveze društev petanke Slovenije pa povemo tu:

http://www.zdps.si/

 

                

 


                                               


PRVI TOUR TROJK NA ČATEŽU

Torek, 11 April 2017 10:20

V soboto 08.04. smo Čatežani gostili in organizirali svoj prvi turnir pod okriljem ZDPS. Udeležba je bila skorajda presenetljivo nad pričakovanji, zato smo imeli domačini kar nekaj več dela s postavitvijo igrišč. Dodatna igrišča bi sicer lahko veliko lažje pripravili na drugi bližnji lokaciji, a smo želeli da smo vsi na enem in istem prostoru (osrednji vaški trg), zato so bile meritve igrišč skorajda filigranske (na cm).

Po uvodnem zajtrku, melodijah naših Čateških m'skvantarjev, nagovorih organizatorja in predsednika ZDPS, nas je pozdravil in nagovoril tudi g. Kastelic, župan občine Trebnje, ki je nekaj minut kasneje tudi simbolično vrgel prvo kroglo, in s tem začel uradni del tekmovanja.

Igrali smo 5 kol švicarja po sistemu Buchholz, s časovno omejitvijo 45 minut in dodaten obrat. V izločilne boje se je uvrstilo 16 najboljših ekip, ki so igrale na izpadanje vse do finalnih bojev.

V zaključku tekmovanja so bile najboljše naslednje ekipe:

1.     1. mesto RU.BE.NO: Rumiha Vlado, Bela Rudi, Novak Slavko

2.     2. mesto SLOGANA: Peljhan Jan, Skrbinek Jože, Rode Žan, Dovžan Matevž

3.     3. mesto ODBOJKARJI IZ NORIŠNICE: Kobal Žiga, Bonšek Blaž, Bračič Simon

3.     3. mesto VILA ANA: Sever Gregor, Vorih Drago, Košič Srečko

 

Domačini iz Čateža pa smo veseli, da smo prišli tudi do svojih prvih TOUR točk.

Tekmovanje se je odvijalo v prekrasnem vremenu, kar se je ob koncu dneva videlo tudi na obrazih nekaterih tekmovalcev (sonce je naredilo svoje).

 

 

Dare Erdeljc


MEDVEDJA BUDNICA ZOPET USPELA

Torek, 28 Marec 2017 14:24

Na sončno, toplo, planiško soboto, 25. 3. 2017, smo se na Fužinah zbrali ljubitelji petanke, da se predamo prijetnemu žgečkanju prvih pomladnih toplih žarkov in se poklonimo začetku nove petankarske sezone.


Dolenjci stopili korak naprej

Petek, 24 Marec 2017 10:42 Napisal

Zveza društev petanke Slovenije se je odzvala na pobudo predsednika Društva upokojencev Mali Slatnik, Francija Dragana, in v Novem mestu organizirala osnovni tečaj za sodnike. Tečaj je pripravila in vodila storkovna komisija SK ZDPS, v sestavi: Marjana Živič, Klemen Poljanšek in Simon Bračič.


Risarsko tekmovanje za mlade

Sreda, 22 Marec 2017 15:09 Napisal

Spoštovani člani ZDPS,

Svetovna konfederacija športnih iger s kroglami (CSBM) je organizirala tekmovanje v risanju za mlade na temo »Krogle in Olimpijske igre 2024«.


stran 1 od 2

Facebook